5 tips voor goede website fotografie

websitefotografie personal branding zakelijke fotoshoot amersfoort

Zijn de foto’s op je website verouderd of ben je net gestart en op zoek naar foto’s voor je website? Heb je geen idee wat belangrijk is en doe je daarom maar wat? Lees mijn blog waarin ik je 5 tips geef voor goede website fotografie.

Veel websites maken nog gebruik van gratis stockfoto’s in plaats van professionele foto’s en stralen zo niet uit wie de persoon achter het bedrijf is en ogen niet professioneel. Zonde!

Website bezoekers hebben zo geen klik met het bedrijf en klikken weg van de website. Weg toekomstige klant! Écht niet nodig!

Tip 1 Laat zien wie je bent!

Toekomstige klanten willen graag met je kennismaken, je een beetje leren kennen. Zeker wanneer je een dienst verleend ben jij (of je team) de centrale persoon op de website, de persoon die ze graag beter willen leren kennen voorafgaand het eerste contact. Veel foto’s van jou dus! Zorg daarbij voor eigen gemaakte foto’s en gebruik geen stockfoto’s.

Heb je een mooi product, laat dan met beelden zien wat dit product zo goed maakt en laat eventueel ook het proces zien om tot het product te komen. Je website is de etalage van je onderneming! Wel is het belangrijk om naast deze productfoto’s óók foto’s van jezelf te laten zien of van een persoon die het product gebruikt. Mensen identificeren zich namelijk makkelijker met mensen dat met alleen een product.
Laat op je website helder zien wat jij voor iemand kan betekenen. Welk probleem kun jij oplossen? Welke meerwaarde geef jij? Laat alle foto’s die je gebruikt uitstralen dat jij datgene hebt wat ze zoeken.

Tip 2 Houd goed rekening waar op de website je de foto’s gaat gebruiken

Heeft je homepagina een header met foto? Zorg er dan voor dat deze foto breed genomen is en dat er in de foto ruimte is voor tekst. Zo kun je bijvoorbeeld zorgen voor een ‘leeg’ gedeelte op de foto links of rechts waar de tekst kan worden geplaatst.

Foto’s die geplaatst worden bij de pagina over jezelf of je team zullen meestal juist staande foto’s zijn, waar de tekst ernaast geplaatst kan worden.

Ook detailfoto’s van jezelf, het product of je werkplek zijn belangrijk om op verschillende plaatsen op je website te gebruiken.

Zorg voor een variatie aan foto’s en denk vooraf al na op welke pagina je welk soort foto’s wilt gebruiken. Een belangrijke tip die zorgt voor goede website fotografie.

Tip 3 Houd rekening met de kleuren uit je logo of huisstijl

5 tips voor goede website fotografie zakelijke fotografie branding shoot

Wanneer je foto’s gaat maken voor je website, houd dan goed rekening met het kleurenpallet van je website, de huisstijl, of de kleur van je logo. Niets is zo storend als dat naderhand blijkt dat de kleur van je blouse vloekt bij de kleur van je logo!

De kleuren van je huisstijl subtiel terug laten komen in de foto’s zorgt voor een mooi en rustig beeld. Denk bijvoorbeeld aan een accessoire in de juiste kleur of een kleurdetail in je kleding.

Let er bij je kledingkeuze verder vooral op dat het natureltinten en rustige kleuren zijn. Geen drukke prints of felle kleuren, dit leidt alleen maar af van waar het echt om draait op je website, jijzelf!

Tip 4 Maak gebruik van de kijkrichting

Onderzoeken hebben laten zien dat ogen automatisch naar andere ogen getrokken worden. Als deze ogen ergens naar kijken, is de bezoeker geneigd hier ook naar te kijken. Het is dus slim om bij je foto’s rekening te houden met de kijkrichting van de persoon op de foto en hier slim gebruik van te maken.

Laat de persoon op de foto bijvoorbeeld kijken naar de call to action op je website – natuurlijk met een vrolijke lach. De bezoeker zal zo eerder van de call to action gebruik maken.

Let erop dat de persoon op de foto altijd naar het midden van de website kijkt, dus niet ‘buiten’ je website. De informatie op je website lijkt namelijk minder belangrijk wanneer de blik naar ‘buiten’ gericht is.

Tip 5 Zorg dat de foto’s die je gebruikt niet te ‘groot’ zijn

5 tips voor goede website fotografie zakelijke fotografie branding shoot


Foto’s die met een fotocamera zijn genomen zijn veel te groot voor gebruik op het internet. Foto die groot – en dus zwaar – zijn maken je website al gauw traag.
Te kleine foto’s ogen pixelachtig en zijn ook niet mooi op je site.

Houdt voor de bestandsgrootte een grootte aan van 150 tot max 300 kB.

De afmeting van je foto hangt een beetje af van de plaats van je foto. Voor een schermvullende foto kun je een breedte afmeting van 2400 pixels aanhouden, voor de overige foto’s is een afmeting van 1200 pixels al voldoende.

Hopelijk heb ik je zo weer een eind op weg geholpen naar goede foto’s voor je website.

Ben je op zoek naar een fotograaf die goede foto’s voor je website voor je maakt, waar je ontspannen opstaat, zoals je bent? Neem dan contact met me op, ik help je graag!

DEZE BLOG DELEN: