5 tips voor een ontspannen fotoshoot met kleine kinderen

gezinsfotografie op locatie soesterduinen familie fotografie laura elkhuizen fotografie

Wil je graag een gezinsshoot laten maken, maar maak je je nu al zorgen hoe je kinderen ontspannen op de foto komen? Of hoe kinderen die niet stil willen zitten toch leuk op de foto kunnen komen?
Ik geef je in dit blog 5 tips voor een ontspannen fotoshoot met kleine kinderen, zodat ook jij ontspannen aan de shoot kunt beginnen! Dus plan die shoot maar vast in!

Mijn 5 tips voor een ontspannen fotoshoot:

Tip 1: Laat het los!

5 tips voor een ontspannen fotoshoot met kleine kinderen

Ik heb inmiddels een aantal jaar ervaring in het maken van gezinsfotoshoots en weet hoe ik jou en je kinderen moet begeleiden. Ik zorg voor een ontspannen sfeer en laat kinderen zichzelf zijn. Probeer je niet teveel te focussen op het perfecte plaatje wat je in je hoofd hebt en laat mij het werk doen! Vooraf hebben veel kinderen geen zin in het maken van foto’s, vooral ook omdat het iets is dat moet. Ik geef kinderen de ruimte om te spelen en te ravotten, zodat ze uiteindelijk niet meer doorhebben dat ik foto’s maak. Heel veel kinderen vinden het uiteindelijk vaak zelfs jammer wanneer we klaar zijn! Wanneer ouders zich bemoeien met het gedrag van de kinderen (‘lach eens naar de camera’) krijg je juist het tegenovergestelde: ze zetten hun hakken in het zand. Loslaten is dus het codewoord!

Tip 2: Eten en drinken

eten en drinken tijdens fotoshoot met kleine kinderen laura elkhuizen fotografie

Zorg dat je kinderen vooraf lekker hebben gegeten en gedronken. Niets kan zo vervelend zijn als een hongerig kind! Wanneer ze vlak voor de shoot nog lekker wat in hun buik hebben, hebben ze ook genoeg energie om de shoot vol te houden.

Daarnaast is eten en drinken tijdens de shoot onhandig, omdat je dan snel vieze monden en kleren krijgt. Natuurlijk kun je wel iets te eten en drinken meenemen voor na de fotoshoot.

Tip 3: Speelgoed

speelgoed mee tijdens een gezinsshoot soesterduinen

Neem wat speelgoed mee, waarmee de kinderen zich kunnen vermaken. Een succesnummer is vaak een bal, een loopfietsje wanneer we nog een stuk moeten lopen op locatie, of een favoriete knuffel. Ze kunnen zich hiermee vermaken tijdens het wachten gedurende de shoot, maar ik gebruik het vaak ook om spontane fotomomenten te creëren. Zelf neem ik ook altijd nog wat kleine attributen mee.

Tip 4: Reservekleding en doekjes

5 tips voor een ontspannen fotoshoot met kleine kinderen

Neem reservekleding, snoetenpoetsers/doekjes en luiers mee. Ik persoonlijk vind het niet erg wanneer een kind wat vies wordt door het spelen, maar toch is het fijn om wat reservekleding mee te nemen. Voor de afwisseling in foto’s vinden sommige ouders het ook leuk om kinderen tijdens de shoot nog even en ander shirtje aan te trekken. Ik heb zelf altijd doekjes mee voor het wegvegen van snottenbellen, maar je kunt er nooit genoeg hebben 😉

Tip 5: Kleed

Neem een mooi kleed mee, waar jullie op kunnen zitten tijdens de gezinsshoot. Vooral wanneer de grond wat nat of drassig is, is het fijn om de zittende gezinsfoto’s op een mooi kleed te maken. Wel zo leuk als dit kleed van jullie zelf is!

Overtuigd?

Heb ik door deze 5 tips voor een ontspannen fotoshoot met kleine kinderen met je te delen je zorgen een beetje kunnen weg nemen en je overtuigd dat een ontspannen fotoshoot ècht kan? Ik zet heel graag jullie gezin mooi en ontspannen op de foto!

Neem contact met me op voor mijn beschikbaarheid of meer informatie of bekijk hier mijn portfolio met een selectie van mijn gezinsshoots!

Tot snel!

X Laura

DEZE BLOG DELEN: